Veritabanı aralarında ilişkisel bağlantıların oluştuğu tablolar topluluğudur. Her işlem için açılan kendine özgü tablolar içlerinde sütunları barındırır ve sütunlarda bilgiler sıralı olarak kaydedilir. İlişkisi profesyonel ve düzgün oluşturulan tablolar veritabanı mimarisinin kalitesini ortaya koyar. Bu bize veritabanını boyut olarak daha az yer kaplamasını ve bilginin tüm hikayesine bir noktadan ulaşmamızı sağlar.
Veritabanının kurulumu, hiyerarşik bağlantıların oluşturulması, yedeklenmesi ve güvenliğinin sağlanmasının tümünü içermektedir.
Veritabanı bilginin daha sonra kullanmak amacı ile saklanmasıdır. Yazılım geliştirme esnasında veritabanı işlemi kullanıcı tarafından girilen bilginin alınması ile başlar. Ardından bilginin okunması, güncellenmesi ve silinmesi ile devam eder. Bilgiyi sıralı ve düzenli tutabildiğiniz her dosya veritabanı olarak kabul edilir. Dinamik olarak çalışmaya devam edecek tüm sistemlerde veritabanı zorunluluğu ortaya çıkar.
1- Nesnel tablolar oluşturulmalı (Her tablo içeriği sadece kendine özel bilgiler barındırmalı.)
2- Tekrarlamayan veriler olmalı (Tekrarlama ihtimali olan bilgiler ayrı bir tabloda tutulmalı.)
3- Birbirine bağlı ayrı nesnel tablolar kimlik sutunları ile birbirlerine ilişkilendirilmiş duruma getirilmeli.
Oracle Database
Adaptive Server Enterprise
Microsoft Access
IBM DB/2
Informix
Microsoft SQL Server
Microsoft Visual FoxPro
PostgreSQL
Teradata
CSQL
MySQL
OpenLink Virtuoso
Kullanacağınız veritabanı yapısı projenin içeriğine ve kullanıcı sayısına göre analiz ederek belirleyebilirsiniz. Veritabanı veri akış hızı kurguda uygulayacağınız mimariyi iyi yapılandırmanızla büyük ölçüde bağlantılıdır.